Wij maken gebruik van cookies om de diensten en functies op onze website aan te kunnen bieden en om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Begrepen Privacy Statement

Gopher Poëzie

Gopher Poëziewedstrijd:

Bij Uitgeverij Gopher verschijnt deze zomer alweer een vierde bloemlezing met poëzie. De insteek is dit keer de relatie met een andere kunstdiscipline: beeldende kunst.

Thema: Beelden vertaald

Kan beeldende kunst inspiratie zijn voor dichters? Jazeker. Schrijver en dichter, wijlen Joost Zwagerman, is daar een mooi voorbeeld van. Hij vertelde niet alleen over kunst, maar schreef erover in essays en liet zich als dichter ook inspireren door beeldende kunst. In ieder geval werkte hij regelmatig samen met beeldende kunstenaars. Een mooi en verbluffend voorbeeld is de uitgave 'Beeld verplaatst', waarin een selectie gedichten is opgenomen als ode aan de kunst. Ook wij willen alle zintuigen in optima forma gebruiken als inspiratie voor poëzie. Onder de eenvoudige werktitel 'Beelden vertaald' vragen we dichters om ons via poëzie hun favoriete kunstwerk te laten zien en te beleven.

Start deelname en sluitingstijd

Inzending mogelijk vanaf 28 maart t/m 15 mei 2022.

Voorwaarden voor deelname:

 1. De inzending moet bestaan uit minimaal één niet eerder gepubliceerd gedicht van max. 35 lijnen (titel en interlinies inbegrepen) en van max. 35 letters per regel op A4 formaat.
 2. Er kunnen maximaal twee gedichten worden ingezonden. Je betaalt per inzending.
 3. De inzending moet gestuurd worden in een Word-bestand in lettertype Times New Roman pt 12.
 4. De inzending verwoordt het thema 'Beelden vertaald' in de ruimste zin van het woord en moet geïnspireerd zijn op een kunstwerk.
 5. Onder het gedicht moet in ieder geval de titel van het kunstwerk en de naam van de maker ervan vermeld worden. Een korte beschrijving mag, maar hoeft niet. Het aantal woorden om de titel van het kunstwerk, de naam van de maker en korte omschrijving van het kunstwerk weer te geven is maximaal 40 woorden (we hebben het hier niet over het gedicht). Alleen een foto van het kunstwerk zonder titel, naam kunstenaar en omschrijving wordt niet geaccepteerd.
 6. De uiterste datum van inzending is 15 mei. Inzendingen die daarna worden verstuurd, zullen worden geretourneerd en het inschrijfgeld zal teruggestort worden.
 7. Elke deelnemer betaalt een bedrag van € 20,00 voor zijn of haar inzending (dus maximaal 2 inzendingen, is maximaal € 40,00).
 8. De bekroonde en geselecteerde inzendingen zullen worden gepubliceerd in een speciale verzamelbundel met als titel 'Beelden vertaald'. Deze bundel verschijnt op 7 juli 2022.
 9. Voor gepubliceerde werken kan geen honorarium worden geclaimd. Het copyright blijft voorbehouden aan de auteurs. Indien het gedicht onder schuilnaam moet worden gepubliceerd, dit expliciet vermelden. Als het gedicht een titel heeft dan graag duidelijk de titel vermelden en anders schuingedrukt de eerste regel.
 10. De uitspraak van de jury is bindend. Correspondentie is niet mogelijk. De ingezonden werken worden niet teruggezonden. Door deel te nemen verklaart men zich akkoord met deze voorwaarden.
 11. De bundel wordt gepresenteerd op een nader te bepalen datum en locatie, u ontvangt daarvoor een uitnodiging via uw e-mail.
 12. De bundel wordt in het poëziefonds van Uitgeverij Gopher opgenomen en aangeboden aan de boekhandel. De bundel zal verkrijgbaar zijn op www.gopher.nl en via de (internet)boekhandel.
 13. Alle deelnemende dichters - ook degenen van wie geen gedicht wordt opgenomen in de bloemlezing - ontvangen een exemplaar van de bundel met een winkelwaarde van € 17,00.

De jury

Marjolein Pieks (actrice, zangeres en dorpsdichter Heumen), Pieter Stroop van Renen (Stadsdichter in Amsterdam IJburg en oud Stadsdichter van Gouda), Pieter Viktor Kindt (voormalig stadsdichter Destelbergen België), Geert Zomer (kunstenaar en voormalig stadsdichter Harderwijk) en Wietse Hummel (voormalig stadsdichter Harderwijk en redactievoorzitter).

Wedstrijd deelname

Ja, ik doe mee aan de Gopher Poëziewedstrijd!